Heritage general protection zone (50 m): can you build on it in Portugal?
Restricted: a listed building, or one being listed, has an automatic general protection zone (zona geral de protecção) of 50 m from its outer limits, which works as an easement.
- Answer
- The zone is an easement on the land around the listed property.
- Distance
- 50 m from the outer limits of the listed property.
- Also
- Listed buildings must also have a special protection zone.
- Who decides
- The competent heritage authority and the municipality.
- Council rules
- The municipal plan (PDM) sets the detail for your plot; ask the council for a planning certificate (certidão) and the plan maps.
- Legal basis
- Lei 107/2001, article 43
- Sources
- files.diariodarepublica.pt/1s/2001/09/209a00/58085829.pdf
- Checked
- 2026-11-05
Free check
Send us your question about a plot or a land classification. We will answer it by email, based on the national rules and the sources shown on the page. It is free.