Heritage special protection zone (zona especial de protecção): can you build on it in Portugal?
Restricted: a special protection zone (zona especial de protecção) is fixed by a ministerial order for each listed building, and it may include areas where building is banned (non aedificandi).
- Answer
- Depends on the order that created the zone.
- Possible content
- Zones where building is banned.
- Who decides
- The competent central or regional heritage authority, and the municipality for the permit.
- Council rules
- The municipal plan (PDM) sets the detail for your plot; ask the council for a planning certificate (certidão) and the plan maps.
- Legal basis
- Lei 107/2001, article 43(2) to (4)
- Sources
- files.diariodarepublica.pt/1s/2001/09/209a00/58085829.pdf
- Checked
- 2026-11-05
Free check
Send us your question about a plot or a land classification. We will answer it by email, based on the national rules and the sources shown on the page. It is free.