Natura 2000 site (Rede Natura 2000, ZEC): can you build on it in Portugal?
It depends on the plan: Natura 2000 land has no blanket ban, but where plans do not secure conservation objectives, licensing of listed acts needs the nature authority's (ICNF) favourable opinion.
- Answer
- Often possible, but only with the nature authority's agreement where plans are silent.
- What it covers
- Sites of Community importance, special areas of conservation (ZEC) and special protection areas (ZPE).
- Plans
- Municipal plans must include the conservation measures at the next revision.
- Who decides
- The municipality decides the permit; the nature conservation authority (ICNF) gives the binding opinion.
- Council rules
- The municipal plan (PDM) sets the detail for your plot; ask the council for a planning certificate (certidão) and the plan maps.
- Legal basis
- Decreto-Lei 140/99, article 11, as republished in Decreto-Lei 49/2005 and amended by Decreto-Lei 156-A/2013
- Sources
- files.diariodarepublica.pt/1s/2005/02/039a00/16701708.pdf
files.diariodarepublica.pt/1s/2013/11/21702/0000600026.pdf
files.diariodarepublica.pt/1s/2008/07/14200/0459604611.pdf - Checked
- 2026-11-05
Free check
Send us your question about a plot or a land classification. We will answer it by email, based on the national rules and the sources shown on the page. It is free.