Special-use space (espaço de uso especial): can you build on it in Portugal?
Only for the special use: a special-use space (espaço de uso especial) is urban land for facilities, structuring infrastructure or tourism, so housing is not the purpose and the plan sets what can be built.
- Answer
- Building is limited to the special use.
- Types
- Facilities, structuring infrastructure and tourist spaces.
- Who decides
- The municipality.
- Council rules
- The municipal plan (PDM) sets the detail for your plot; ask the council for a planning certificate (certidão) and the plan maps.
- Legal basis
- Decreto Regulamentar 15/2015, article 25(f)
- Sources
- files.diariodarepublica.pt/1s/2015/08/16100/0613706143.pdf
- Checked
- 2026-11-05
Free check
Send us your question about a plot or a land classification. We will answer it by email, based on the national rules and the sources shown on the page. It is free.