Tourist occupation space in rustic land: can you build on it in Portugal?
Only in the forms the plan admits: tourist developments are treated as incompatible with rustic land unless the plan allows the form and type, following regional programme guidance.
- Answer
- Depends on the PDM and the regional programme.
- Where it appears
- Plans may define a tourist occupation category in rustic land.
- Who decides
- The municipality.
- Council rules
- The municipal plan (PDM) sets the detail for your plot; ask the council for a planning certificate (certidão) and the plan maps.
- Legal basis
- Decreto Regulamentar 15/2015, articles 16(3)(c) and 23(2)(b)
- Sources
- files.diariodarepublica.pt/1s/2015/08/16100/0613706143.pdf
- Checked
- 2026-11-05
Free check
Send us your question about a plot or a land classification. We will answer it by email, based on the national rules and the sources shown on the page. It is free.