Urban land (solo urbano): can you build on it in Portugal?
Yes, in principle: urban land (solo urbano) is land the plan allocates to urbanisation or building, but you still need the council's permit and must follow the plan's category and any restriction on the plot.
- Answer
- Building is the intended use, subject to the permit route and the plan's rules.
- Definition
- Land totally or partly urbanised or built, and allocated by plan to urbanisation or building.
- Who decides
- The municipality: the council decides the permit and the municipal plan (PDM) sets the classification.
- Council rules
- The municipal plan (PDM) sets the detail for your plot; ask the council for a planning certificate (certidão) and the plan maps.
- Legal basis
- RJIGT (Decreto-Lei 80/2015), article 71
- Sources
- files.diariodarepublica.pt/1s/2015/05/09300/0246902512.pdf
- Checked
- 2026-11-05
Free check
Send us your question about a plot or a land classification. We will answer it by email, based on the national rules and the sources shown on the page. It is free.